30.10.2015

Herbatka na odporność



Witajcie Kochani. Były orzeźwiające wody smakowe klik klik, a dziś mam dla Was przepyszną jesienną herbatkę. Jest bogata w witaminę C, wspaniale uodparnia i wzmacnia. Z odrobiną miodu najbardziej smakuje moim Słodziakom, bardzo podatnym na infekcje. Ja natomiast lubię wersję z cynamonem.

Dzika róża, hibiskus oraz czarny bez zawierają mnóstwo witaminy C, zalecane są więc profilaktycznie w okresie przeziębień. Uodparniają organizm, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Koper włoski natomiast od zawsze stosowany jest przez moją mamę w razie bolącego brzuszka. Herbatka jak najbardziej nadaje się dla dzieci. Podsuńcie ją także osobom przeziębionym, kichającym lub po prostu zmęczonym.


SKŁADNIKI
3 łyżki dzikiej róży
1 łyżka hibiskusa
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżka owoców czarnego bzu
do wyboru wg. smaku: starta skórka z cytryny, cynamon lub miód

Przygotowanie jest bardzo proste. Mieszamy zioła. Następnie zalewamy wrzątkiem i chwilę zaparzamy. Na koniec dodajemy skórkę cytryny, lub cynamon, lub po prostu słodzimy miodem. Oczywiście możecie przecedzić herbatkę, by odłowić „śmieci” ;)

NA ZDROWIE KOCHANI!